Työntekijöiden tulotaso nousee lähes aina tehtävän hierarkian noustessa. Suomeksi sanottuna paremmista hommista tavataan maksaa parempaa palkkaa. Johtajat organisaatioiden huipulla ovat yleensä parhaiten palkattuja. Olen tavannut organisaatioissa liikkuessani kysellä pomoilta perustetta siihen, miksi heille maksetaan enemmän kuin tekijöille. Arvaatteko ylivoimaisesti yleisimmän vastauksen? Siksi, koska pomoilla on suurempi vastuu!

Tämä on mielenkiintoinen toteamus. Vastuu on minulle sellaista, jonka pontimena on vastuun realisoituessa hankaluuksia. Jos hölmöilen liikenteessä ja jään siitä kiinni, saan teostani rangaistuksen. Jos hölmöilen perhe-elämässä, voin joutua eroamaan tai lapseni ei haluakaan toimia kanssani. Jos hoidan raha-asioitani huonosti, menetän luottotietoni enkä saa enää lainaa. Jos palvelen asiakkaita huonosti, voin joutua tuottamaan palveluni uudestaan samaan hintaan tai voin jopa menettää asiakkaani. Tällaista on vastuu ja sen kantaminen.

Mistä pomo oikeasti vastaa? Arkityön sujuvuudesta. Jos on iso pomo, niin sitten vastaa organisaatiotasolla kilpailukyvystä, asiakastyytyväisyydestä ja työn sujuvuudesta. Taloudesta vastaa oikeasti omistaja. Jos palkkajohtajat tuottavat yritykselle miljoonatappiot, ei taloudelliseen vastuuseen aseteta johtoa, vaan omistajat joutuvat vastuunkantajiksi. Johto ja työntekijät saavat palkkansa normaalisti tappiollisessakin toiminnassa, jolloin omistajat joutuvat tinkimään osuudestaan tai joutuvat uudelleen pääomittamaan yritystä. Pomot voivat toki saada potkut, mutta miten se eroaa tavallisen työntekijän vastuusta? Voihan työntekijäkin saada potkut hoitaessaan työtään huonosti. Voi olla jopa niin, että tappiollisen toiminnan selvittyä vähennetään työntekijöitä, vaan ei pomoja. Tällöinhän pomot pääsisivät kuin koira veräjästä.

Millä perusteella pomoille maksetaan tekijöitä enemmän? Sillä, että pomot saavat muut tekemään asioita hyvin ja kannattavasti, jolloin asiakkaat tulevat asianmukaisesti palvelluiksi. Muuta vastuuta palkkapomot eivät oikeasti kanna. Pomot voivat vaikuttaa organisaation tekemiseen tekijöitä enemmän. Jos pomot jättävät johtamisvastuun vähemmälle tehdäkseen arkityötä, ovat pomot vain kallispalkkaisia työntekijöitä. Pomoille maksetaan siitä, että he vaikuttavat strategian mukaisesti johtamiensa ihmisten työhön.

Monessa työssä tarvitaan tänä päivänä työläästi hankittavaa asiantuntemusta eli substanssiosaamist. Tämä ei kuitenkaan ole pomohommassa tärkeintä. Pomolle tärkeintä on siis saada muut tekemään oikeita asioita. Tässä keskeistä on ymmärtää, miten työ kannattaa purkaa yksilötasolle siten, että sen tekeminen kannattaa yritykselle ja sen asiakkaille. Lisäksi erityisen tärkeää on, että pomo on sosiaalisesti riittävän taitava, jotta saa erilaisten ihmisten työsuoritteen oman alueensa kokonaisuudeksi. Pomon ei tarvitse olla porukkansa paras asiantuntija eikä pelkkä asiantuntijuus riitä alkuunsa pomon vaatimukseksi.

Pomo on laumansa johtaja, jonka tarkoituksena on tuoda jotakin lisäarvoa laumalleen. Kun pomo seuraavan kerran mietit palkkaasi, niin mieti myös palkkasi eteen tuottamaa lisäarvoa. Läheskään kaikkien kohtaamieni pomojen kohdalla tuotettu lisäarvo ei ainakaan minulle selvinnyt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail