Esihenkilöiden motivointitaidoilla lisää kannattavuutta

Osaatko mielestäsi motivoida alaisiasi? Niinpä, kokemuksemme mukaan suurin osa ei osaa. Pidätkö kuitenkin työntekijöiden motivaatiota tärkeänä? Aivan, niin kaikki muutkin esihenkilöt pitävät. Olet kenties tyypillisessä tilanteessa, jossa arvostat motivaation korkealle, mutta et esihenkilönä osaa siihen kovin paljon vaikuttaa. Kokemuksemme mukaan esihenkilöt motivoivat usein hygieniatekijöillä, kuten työolojen parantaminen, asiallinen kohtelu ja oikeudenmukainen palkkaus. Hygieniatekijät kuitenkin poistavat lähinnä työn haittoja, kun taas motivaatio liittyy läheisemmin itse työhön (Herzbergin motivaatioteoria, Locken päämääräteoria).

Itse kukin motivoituu omista lähtökohdistaan. Yksi pitää työnsä sisällöstä, toinen halajaa menestystä ja valtaa, kolmas haluaa toteuttaa itseään ja neljäs on kiinnostunut lähinnä rahasta velkojensa maksuun. Esihenkilölle on tärkeää ymmärtää alaistensa motivoituminen ja panostaa niihin henkilöihin, joiden motivoitumiseen voidaan johtamisella vaikuttaa – kaikkia kun ei vain käytännössä voi auttaa motivoitumaan. Me autamme esihenkilöäsi hahmottamaan alaistensa motivoitumista ja sen johtamista. Toiminnan perustana on ihmisten tuloksellisuus eli asia, joka on hyvin arkipäiväinen ja jota esihenkilöt ovat siis tottuneet arvioimaan normaalissa työssään. Motivaation johtamisessa ei tarvita mitään erikoistaitoja, vaan se on käytännössä kaikkien esihenkilöiden opittavissa.

Pienillä muutoksilla… Jos alaisten motivaation paranemisella saadaan yksi prosentti (1%) lisää työtahtia, tarkoittaa tämä 4,8 minuuttia päivässä (8h työpäivä). Jos työssä laiskottelua voidaan vähentää puoli prosenttia (0,5%), tarkoittaa se 2,4 minuuttia päivässä. Ei kuulosta kovin suurilta luvuilta. Työntekijöiden motivoitumisella voidaan vaikuttaa pienehköissäkin pk-yrityksissä kymmenien tuhansien eurojen tuottojen lisääntymiseen vuositasolla. Keskisuurissa yrityksissä liikevoiton nousu on onnistuessaan satoja tuhansia euroja. Esihenkilöiden palaute- ja motivointitaidoilla on todellinen tuottopotentiaali jopa inhorealistisesti laskien. Kyse on siis kannattavuuden parantamisesta eikä pelkästään työhyvinvoinnista, joka toki sekin on tärkeää.

Yksinkertaistettu laskentamalli motivaation lisääntymisen vaikutuksesta yrityksen käyttökatteeseen.

Arkistot

Kiinnostuitko?