Olen aiemmin taivastellut poliitikkojen omahyväisyyttä. Kuntavaalien ääntenlaskennan tiimellyksessä haastateltiin poliitikkoja perinteiseen malliin. Niin kuin aina vaaleissa, osa voittaa ja osa häviää. Hävinneiden puolella eräs keskeinen peruste tappiolle oli ”hallitusvastuun kantaminen”. Syy ei siis ollut oman puolueen jonkinlainen epäonnistuminen äänestäjien silmissä, vaan tuo passiiviin ulkoistettu hallitusvastuu. Minusta iänkaikkinen selittely kuulostaa vastuunpakoilulta ja olisikohan tuossakin yksi peruste politiikan kiinnostuksen laskulle.

Naisten ulkonäkö kiinnostaa sekä naisia että miehiä. Naiset kai kuitenkin ovat meille miehille jossain mielessä seksuaalisia objekteja. Jaksan uskoa, että tässä on runsas positiivinen lataus, vaikka tämä voi toki mennä liian pitkälle. Maailma on kovin visuaalinen ja myös ulkonäkökeskeinen. Sillä on väliä miltä näytät. Toimittaja Maria Veitola kommentoi mediassa hiljattain itseensä liittyvää ulkonäkökeskustelua, joka on kiistatta ollut roisiakin. Veitola sanoi, ”ettei ulkonäkökeskustelua käytäisi, jos hän olisi mies”. Tämä on totta, mutta miehet tapaavat esiintyä esimerkiksi tv:ssä ja julkisuudessa yleensäkin hyvin samanlaisissa pukineissa. Miehet käyttävät usein pukua solmion kanssa ja ilman sekä myöskin farkkuja ja pikkutakkia. Miehet eivät läheskään niin usein tee ulkonäöstään numeroa kuin naiset. Esiintyvien naisten pukeutuminen ja tyyli ovat ihan eri luokan juttuja miehiin verrattuna. Naiset ovat ulkonäköasioiden ytimessä hyvässä ja pahassa.

Edelliseen liittyen räppäri Sini Sabotage on saanut kohtuutonta kritiikkiä ulkonäöstään. Häntä on mainittu miehen näköiseksi, joka on mielestäni todella loukkaavaa ja perusteetonta. Esiintyvänä naistaiteilijana Sini on tietenkin joutunut ulkonäkökeskusteluun hyvässä ja erityisesti viime aikoina pahassa. Sini kommentoi tv-ohjelmassa, että ”miksi puhutaan ulkonäöstä, jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa mitä minä teen”. Toistan, että Sini on saanut kohtuutonta ja mielestäni perusteetonta kritiikkiä ulkonäöstään, mutta voiko räppäri uskottavasti väittää, ettei ulkonäöllä ole musiikin kanssa mitään tekemistä? Varsinkin, kun henkilö tapaa esiintyä julkisesti viimeiseen saakka harkitussa ulkomuodossa. Eiköhän ulkonäkö ole esiintyvän artistin työkalu.

Jatkan vielä ulkonäköasioista toistamisen uhallakin. Fitness-urheilija Eevi Teittinen otti osaa tanssi tähtien kanssa -kisaan ja menestyi siinä hienosti. Minusta Eevi esiintyi edukseen, mutta ei lopulta yltänyt hieman vanhempien ja tanssikokemusta jo omaavien kilpasiskojen tasolle kilpailun lopussa. Kisan päätyttyä Eevi sanoi kroppansa löystyneen tanssikisan aikana. Eevi kirjoitti blogissaan, ettei hän välitä ulkonäöstä, mutta lihaskunnon heikkeneminen harmittaa. Siis voimakkaasti ulkonäköön pohjautuvan lajin suomen parhaimmistoon kuuluva ei välitä ulkonäöstään? Ehkäpä kommentin voi laittaa sanojan nuoruuden piikkiin.

Ulkonäköönsä voimakkaasti panostavat ihmiset tapaavat vähätellä ulkonäön merkitystä itselleen. Yritetäänkö tällä välttää turhamaisen leimaa? Kuulostaisi hieman rehellisemmältä, kun ihmiset pystyisivät tunnustamaan sen, minkä me kaikki omin silmin havaitsemme; julkisuuden henkilöille ulkonäkö on osa työtä ja kiinnostavuutta ja tästä syystä moni julkkis satsaa voimakkaasti ulkonäköönsä. Ja kukapa meistä ei haluaisi näyttää hyvältä. Ymmärrän siis, että julkisuuden henkilöinä erityisesti naiset, joille ulkonäkö on keskimäärin tärkeämpää kuin miehille, haluavat asiaan panostaa. Mutta tarvitseeko kaikille näkyvää faktaa yrittää peitellä?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail