Olen perännyt monessa kirjoituksessani sosiaalisia taitoja erityisesti miehiltä enkä mielestäni suotta. Kokemukseni mukaan miehille on tyypillistä, että elämän aikana opetellaan omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyviä teknisiä tietoja ja taitoja, mutta omaan henkiseen kehitykseen ei juuri panosteta. Seurauksena vaikuttaa olevan, ettei osaamisesta saada sillä tyylillä parasta mahdollista irti, sillä harva menestyy lonely raider -tyylillä. Ihmisen tulee laumaeläimenä kyetä kohtuulliseen kanssa käymiseen muiden kanssa. Sosiaaliset taidot kumpuavat ihmisen persoonasta ja henkisestä kypsyydestä. Mutta kuinka käyttäydyt fiksusti, jos henkinen kantti on kovin kypsymätön.

On sanottu, että naisen on oltava miestä kovempi menestyäkseen miehisessä maailmassa. Näin mitä ilmeisimmin on. Tämä kai tarkoittaa, että perinteisen naisellisen käytöksen sijaan naisen on kyettävä kovaankin peliin miesten rinnalla. Olen jäävi sanomaan tällaisen käytöksen tarpeellisuutta, mutta seurauksia kai sentään sopii arvioida.

Olen tottunut pitämään naisia sosiaalisesti miehiä taitavampina. Johtamisen maailmassa olen tullut kohdanneeksi naisia, jotka ovat siis lähteneet etenemään urallaan miehisessä maailmassa. Olen ollut yllättynyt, kuinka perinteistä miehistä käytöstä olen kohdannut joidenkin uranaisten taholta. Korostan, että suurin osa kohtaamistani naisista ovat olleet fiksusti ja taitavasti käyttäytyviä, mutta kohtaan alati myös sellaisia naisia, jotka ovat ilmiselvästi vallanhimoisia ja kilpailullisia ja joiden käytös on sitä myötä itsekeskeistä ja jyräävää. On yllättävää, kun nainen alkaakin puoliväkisin ottamaan tilanteen ohjia käsiinsä ja yrittää kävellä läsnäolijoiden yli mielipiteillään. Olenpa todistanut sellaistakin, että nainen neuvoo itseään osaavampia tilanteessa, jossa omat hommat ovat hoitamatta. Ja tästä huomauttaminen aiheutti suoranaisen pillastumisen, joka päättyi naisen uloskävelyyn tilaisuudesta.

Uskon aidosti, että urapolku on naiselle keskimäärin vaikeampaa kuin miehelle. Ihmettelen kuitenkin, kuinka sinänsä koulutetut ja älykkäät naiset sortuvat käytökseen, josta miehiä on soimattu iät ajat. Tunnustan, että miehissä on ihan samaa vikaa ja kehnosti käyttäytyviä miehiä on reilusti enemmän kuin naisia. Mutta niinpä vain nainenkin näyttää pystyvän sikamaiseen jyräämiseen ja hyökkäämiseen. Ymmärrän niin, että urokset haastavat toisiaan näkyvästi koko ajan ja ovat sitä myötä oppineet haastamisen pelisäännöt. Jos menet liikaa toisen tontille, saat varautua seurauksiin. Naiset eivät samalla suorasukaisella tavalla haasta toisiaan, vaan toimivat moninaisemmin. Tämän johdosta olen kuullut sanottavan, ettei naisille kehity haastamisen pelisääntöjä ja naiset nojaavat miesten kanssa siihen, ettei mies voi käyttää naisen kanssa samoja keinoja kuin miesten kanssa. Ja verbaalisesti vahvemman naisen sanallinen hyökkäys aiheuttaa miehelle tukalat paikat.

Ajattelette ehkä, että mitä siinä mies ruikutat. Että oletko niin heikko, ettet kestä peliä naisten kanssa, vaikka naiset ovat saaneet aina kärsiä miesten käytöksestä? Onko häiritsevästä epäkohdasta puhuminen heikkoutta vai sittenkin rohkeutta? En ole koskaan ihaillut naismaisia miehiä. Äijämäinen nainen ei ole juuri parempi. Sitenkö naisten urapolut saadaan nousuun, että naiset alkavat valtaa saatuaan käyttäytyä idiootti miesten tavoin? Ja tämä vielä yhteiskunnassa, joka on erittäin koulutettu ja jonka jatkomenestys nojaa järkeen enemmän kuin massaan ja voimaan.

Itsekeskeinen ihminen ei kuule toivettani hyvästä käytöksestä. Koen, että tasa-arvoisessa maassa ei naisen huonoa käytöstä tarvitse sietää enempää kuin miehen. Jos miehelle voi sanoa suorat sanat, on se voitava sanoa naisellekin. Toivon, että naiset viisaampina käyttäisivät omia vahvuuksiaan. Jos äijämeininkiä kaipaa, on siinäkin oltava samat säännöt kaikille osapuolille.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail