Kukapa meistä ei haluaisi olla tekemisissä mukavien ihmisten kanssa. Mukavan ihmisen määritelmä varmaankin vaihtelee jonkin verran ihmisestä riippuen, mutta uskallan ajatella, että luontevan kohteliaasti ja sosiaalisesti lämpimästi toimivat ihmiset mielletään mukaviksi. Listaan uskaltanee lisätä sen, että mukava ihminen ei tärkeile eikä pönötä. Mukavien ihmisten kanssa on mukava toimia.

Ajatukseni on kuitenkin muuttumaan päin. Muistan jo kauempaa erään rouvan toteamuksen, että poikkeuksellisen mukavat ihmiset ovat kusipäitä. En väitä asian olevan aivan näin, mutta olen saanut tuta mukavien ihmisten kierouden elämäni varrella. Mukavan ihmisen roolin rikkoo näköjään aika. Moni erityisen mukava ja sosiaalisesti taitava keskustelija on osoittautunut pidemmällä ajalla turhanpuhujaksi ja teeskentelijäksi. Lisäksi olen havainnut, että mukavan ihmisen dilemmana on usein puutteellinen ongelmien käsittelykyky.

Käytännössä tämä on näkynyt esimerkiksi siten, että mukava mies on halunnut keskustella organisaationsa ongelmista kahden kesken. Keskustelu on ollut rakentavan suoraa ja suorastaan voimaannuttavaa. Lopputulemana on päädytty useita kertoja siihen, että mukava kaveri pyytää tarjousta ja kysyy, josko hän voisi saada keskustelujen aikana näkemäänsä materiaalia itselleen. Tarjouksen ja esittelymateriaalin saatuaan mukava tyyppi häviää kuin pieru Saharaan. Ykskaks käykin niin, että mukava heppu ei reagoi millään medialla tehtyihin lähestymisiin. Kerran on käynyt jopa niin, että tarjouksen saatuaan mukava mies sopi tilauksesta puhelimessa ja pyysi ottamaan puolentoista viikon päästä yhteyttä, enkä tavoittanut herraa sen jälkeen millään medialla ikinä. Poikkeuksellisen huomaavaisesti ja kohteliaasti käyttäytynyt ihminen vedätti niin, ettei koskaan aiemmin työelämässä. Mikä on vialla, kun ihminen käyttäytyy näin?

Siviilielämässä on myös kokemuksia ihmisistä, jotka loivat aluksi erityisen iloisen ja miellyttävän vaikutelman itsestään. Koska kontaktit näihin ihmisiin ovat kestäneet vuosikymmeniä, olen saanut katsoa asiaa pitkällä aikavälillä. Uskallan väittää kyseisten ihmisten todellisuuden paljastuneen. Siviilissäkin olen tullut johtopäätökseen, että erityisen mukavia tyyppejä on syytä varoa. Eräskin tyyppi, joka osaa luoda aluksi erittäin hyvän ja positiivisen ihmiskontaktin, osoittautui henkilöksi, joka pyöritti hurjan määrän sukupuolikontakteja reilun kahden vuosikymmenen aikana. Henkilö käytännössä kusetti satoja partnereita hyppimällä kukasta kukkaan pystymättä luomaan pysyvää ihmissuhdetta. Lisäksi havaitsin, ettei kyseisen ”sosiaalisen lahjakkuuden” lupauksiin voinut luottaa ja että tämä ihminen ei käytännössä koskaan tarjonnut mitään omalla rahalla. Erikoista kyllä kyseinen henkilö on pärjännyt liike-elämässä mukavasti. Ei näköjään niin väliä tyypillä, kunhan hänestä saa rahallista hyötyä.

On eri asia olla mukava tässä ja nyt kuin olla mukava pitkällä aikavälillä. En todellakaan tarkoita, että hankalat ihmiset olisivat mukavia parempia, mutta normaalista poikkeava mukavuus on kostautunut kohdalleni sattuneiden ihmisten kanssa. Todellinen mukavuus on jotain muuta, kuin voimakasta hymyä ja normimeiningistä poikkeavaa huomaavaisuutta. Mukavan miehen ansaan juokseminen vie hapen kropasta. Omasta puolestani kehotan olemaan varuillaan aina silloin, kun joku henkilö vaikuttaa niin mukavalta ja kivalta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail