Emme luota vieraisiin ihmisiin, vaikka luottamus on kaiken syvällisemmän kanssakäymisen ehto. Opimme ajan kanssa luottamaan toisiin ihmisiin havaittuamme heidät luotettaviksi. Ja jos taas koemme ihmiset epäluotettaviksi, emme luota heihin kuin pakon edessä.

Edellä mainitusta voinee päätellä, että luottamus täytyy ansaita. Mutta ellei näin käy, ajaudutaan hankaluuksiin, joka ei itse asiassa ole ihan ilmaista. Olen ymmärtänyt, että epäluottamuksen vallitessa ihmiset pyrkivät esimerkiksi manipuloimaan työkavereitaan oman edun nimissä. Lisäksi epäluottamus johtaa helposti tiedon panttaamiseen, jatkuvaan epäilyyn ja sitä kautta luotettavuuden todentamistarpeeseen, kontrollointiin, selän takana puhumiseen ja perättömien juoruiluun. Listaan voinee lisätä vaikeuden puhua ongelmista ja tämä kaikki johtaa siihen, etteivät ihmisten välit ole kummoiset.

Luottamuksen ilmapiirissä seurataan tekemistä ja tuloksia, mutta ihmisiä ei kytätä. Ihmisten sallitaan myös epäonnistua ja vaikeista asioista kyetään keskustelemaan. Tällöin asioita voidaan kohdata niin kuin ne ovat ja epäkohdista voidaan päästä eteenpäin. Jos ei ole tarvetta tiedon panttaamiselle, voidaan toiminta pitää suhteellisen läpinäkyvänä. Tunnelma ei silloin ole erityisen jännittynyt ja jopa työhurmio on mahdollinen. Ihmiset ovat pääsääntöisesti sitoutuneita työhönsä ja jopa työnantajaansa.

Kumpaa mielestäsi Suomessa esiintyy enemmän, luottamusta vai epäluottamusta? Oman kokemukseni mukaan esiintyy ehkä kuitenkin epäluottamusta. Sanomme luottavamme, vaan emme luota. Sanomme arvostavamme, vaikka käytännöt eivät tätä tue. Puhumme hienoilla termeillä, vaikka taustalla on kovapäinen haluttomuus muuttua. Missä tässä yhtälössä tulee asiakas? Tapaan itse voivotella maamme kehittymättömyyttä. Suurin osa meistä suomalaisista valittaa kurjuutta tietäen, ettei asia kurjuutta maksimoimalla ratkea. Tosin ei se ratkea olemalla tekemättä mitään.

On aika selvää, että meidän on päästävä positiivisempaan tekemisen meininkiin. Kyttäämällä oma etua viimeisen päälle ja keskittymällä vain siihen emme voi saada uutta vaihdetta tekemiseemme. Ja ilman sitä vain odotamme, että nousu koittaa ja jatkamme vuoden 2008 tarjonnalla entiseen malliin. Ei taida ihan onnistua.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail