Johtamisen tarkoituksena on saada ihmiset toimimaan siten, että työt tulevat tehdyiksi niin kuin pitääkin. Ihmisiä siis johdetaan ja ns. asiajohtaminen on johtamisen suunnittelua. Ei ole mitenkään harvinaista, että pomot ajattelevat johtavansa omalla tyylillään, johon johdettavien on suostuttava. Voihan asian niinkin hoitaa, mutta on hieman erikoista, jos monen ihmisen täytyy muuttaa tyyliään yhden ihmisen vuoksi ja silloinhan paljastuu, että johdettavat ovat enemmän pomoa varten kuin päinvastoin. Ei työtä pomoa varten tehdä vaan asiakkaille. Hyvä pomo ymmärtää, että organisaatiossa kaikki tähtäävät samaan maaliin.

Sillä, mitä töitä tehdään ja miten, on väliä. Fiksut ihmiset eivät tee töitä ilman etukäteissuunnittelua. Sama pätee myös pomohommissa. On aika vaikea löytää toimivaa suuntaa ja saada sisältöä johtamiselle menemällä ihmisten eteen valmistautumattomana. Hyvä pomo ymmärtää, että viime kädessä tekemisen keinot ovat pomon vastuulla ja että sitä varten pomo ylipäänsä on hommiinsa palkattu. Pomon on kuunneltava asiakkaita, seurattava ympäristönsä kehitystä, osattava erottaa kannattava ja kannattamaton toiminta toisistaan ja ymmärrettävä organisaation resurssien sekä osaamisen kautta se, mikä on mahdollista ja mikä taas ei. Hyvä pomo tekee jatkuvasti analysointi- ja mietintätyötä ymmärtääkseen kokonaisuuksia ja pystyäkseen muodostamaan käsityksen siitä, miten organisaation tulee toimia. Tekemällä arkitöitä saa ehkä osan työntekijöistä hyväksynnän, mutta johtamisen perustaa ei niin voi rakentaa.

Kuka kokonaisuuksien harkinnasta ja johtamisen suunnitelmasta vastaa? Pomo, joka on ihminen. Kuka käytännössä toteuttaa pomon tekemän suunnitelman? Toiset pomot ja työntekijät, jotka hekin ovat ihmisiä. Hyvä pomo tajuaa, että kaikki arvokas lähtee ihmisen korvien välistä. Ihminen tekee suunnitelmat ja ihminen niitä toteuttaa. Ihminen tekee työtä ihmiselle, olkoon asema organisaatiossa mikä tahansa. Hyvä pomo ymmärtää senkin, että hänen tehtävänään on saada ihmiset toimimaan. Jos tähän tarvitaan ylenpalttisesti kurinpitoa, on silloin kiistatta ongelmia tekijöiden motivaatiossa. On hyvä ymmärtää, että ihmisen motivaatiossa on sisäinen ja ulkoinen osa ja että kurin korkein olomuoto on itsekuri. Innostusta ei saa väkisin aikaan ja innostuksen puuttuessa kontrolli on seuraus. Seurausta edeltävään syyhyn on silloin syytä tarttua eli niin kuin aina ongelmatilanteissa, on syyn selvittäminen tärkeää. Muutenhan ongelman esiintymistä jatkossa ei voida poistaa.

Kaikkein tärkeintä on asenne johtamiseen. Pomon on ymmärrettävä se fakta, että ihmisen ovat erilaisia. Kaikkia ihmisiä ei voi johtaa samalla tavalla, sillä osaaminen, motivoituminen ja sitoutuminen työhön vaihtelevat henkilöittäin. Hyvä pomo ymmärtää olevansa palveluammatissa, jossa tarvitaan myös määräysvallan käyttöä. Hyvä pomo on aina inhimillinen, mutta ei kuitenkaan kaveri. Hyvä pomo ei yritä miellyttää, vaan on miellyttävä käytökseltään. Kuinka huono käytös voisi tehdä pomohommasta parempaa?

Pomohomma on antoisaa, mutta vaativaa. Se on työtä siinä missä kaikki työ, jossa valtaosa ajasta täytyy käyttää johtamisen suunnitteluun ja johtamiseen. Hyvä pomo ei siis voi osallistua jatkuvasti asiakastyöhön, työn suunnitteluun tai arkiongelmien ratkaisuun. Pomo on pomohommia varten ja tämän hyvä pomo ymmärtää, sillä hän haluaa johtaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail