Koska omaan lääketieteellistä kokemusta ainoastaan potilaan roolista, ei minua huimaa kirjoittaa arkijärjen tautihavainnoista, joita lääketiede ei näytä toistaiseksi noteeranneen. Niinpä ajattelen, että tautiluokituksia tulisi täydentää ainakin alla kirjaamieni havaintojen osalta.
Tauti 1 – omaan napaan tuijotus
Tämä salakavala, mutta varsin yleinen tauti riivaa erityisesti liike-elämän ihmisiä. Tautia esiintyy toki muuallakin kilpailullisessa maailmassa ja varsin helposti taudin havaitsee poliittisesti kokeneiden ihmisten parissa. Tässä taudissa ihmisen silmät hakeutuvat pakonomaisesti omaan napaan, eikä henkilö kykene kääntämään katsettaan muualle. Silmien kautta aivoihin välittyvän tiedon tulkitsijaosa tulkitsee oman napa-alueen yhdeksi kauneimmaksi asiaksi maailmassa, jolloin yhteys aivojen empatiakeskukseen katkeaa. Tautia sairastavat tapaavat kääntää päänsä voimakkaasti alaspäin kumartuneeksi, jolloin ympäristön havaitseminen käy ylivoimaiseksi. Tämän johdosta muut kuin omat ajatukset eivät useinkaan tunnu kovin houkuttelevilta. Taudin riivaama henkilö keskittyy siis vain omaan itseensä eikä juuri välitä muista.
Tauti 2 – jäykkäniskaisuus
Tämä erityisesti sotilas- ja myynninjohtotehtävissä usein esiintyvä tauti on arkinen, mutta kiusallinen vaiva koko yhteiskunnassa. Tautia esiintyy yleensäkin paljon istumatyötä tekevillä, joilla tauti saa alkunsa kovettuneiden istumalihasten säteilystä ylemmäs vartaloon. Yleensä henkilöt, jotka arvostavat muodollisia saavutuksia ja arvomerkkejä, ovat alttiita jäykkäniskaisuudelle. Omien saavutusten ihailu vie tietysti aikaa työtehtäviltä, joita jäykkäniskaisuudelle alttiit karttavat muutenkin. Omien saavutusten jatkuva kertaus johtaa ajatusten lukkiutumiseen ja selkä- ja niskarangan tukilihasten heikkouteen, jolloin pään paikallaan pitäminen on hankalaa ilman ylikorostunutta niskalihasten jännittämistä. Jatkuva niskalihasten jännittäminen hankaloittaa pään käyttöä eivätkä jäykkäniskaiset yleensä olekaan parhaimmillaan joustavuutta ja harkintaa vaativissa asioissa. Huutaminen ja toisten kuuluva vähättely mahdollistavat ajoittaiset päänliikkeet, jolloin jumissa olevat niskan ja kaulan lihakset saavat edes jonkinlaista rentouttavaa liikettä. Jäykkäniskaisuuteen yhdistyy monesti kovakorvaisuus, jolloin toisten ajatukset kuulostavat ikävältä narinalta korvissa ja kukapa meistä jaksaisi sellaista kuunnella.
Tauti 3 – Korvien sulkeutuminen suun avautuessa
Tämä sinänsä vaaraton, mutta sosiaalisia kömmähdyksiä aiheuttava tauti johtunee suun ja korvien välisestä lihasmekaniikan virheestä, jossa suun avautuessa suun lihaksia ohjaavat, liiallisesta puhumisesta ylikehittyneet jänteet vetävät ylivoimakkaina korvakäytävää kasaan. Näin taudin kantaja ei kuule puhuessaan omaa ääntään ja tulee ajoittain päästäneeksi suustaan varsinaisia sammakoita. Taudin yhteydessä tavataan ajoittain myös suurta kiireisyyttä. Kun hölmöyksiä suustaan päästänyt henkilö joutuu julkisuuden paineeseen sanomisistaan, ei ole mitenkään harvinaista, että henkilö ei millään ehdi tulla julkisuuteen perustelemaan sanomisiaan. Lieneekö lääkäri kieltänyt puhumisen kokonaan, sillä usein henkilö lähestyy julkisuutta avustajansa tekemällä kirjallisella tiedotteella.