Monologi viittaa miehen logiikalla talveen ja hiihtämiseen, mutta nythän on kesä ja juhannus. Silloin ei hosuta eikä höpötetä itsekseen, vaan kavereiden kanssa. Sopii vallan mainiosti ainakin minulle. Kun suorittaminen väistyy, astuu kujeilu ja muu hauskaa esiin itse kustakin. Ja tästäkös miehet ja naiset tykkäävät eli siis aika moni. Kun ottaa hetken aikaa rennosti, alkaa päähän pälkähdellä hassuja, jopa uusia ideoita ihan luonnostaan. Eikö tätä kesäisellä heinäntekojärjellä havaittavaa asiaa kannattaisi joskus kokeilla työelämässä? Ja mukavissa fiiliksissä tekee mieli hiipiä puolison viereen synkkää talvea useammin. Sallittua nautintoa eikö vain?

Jos joulumielen lauletaan olevan ihmisen korvien välissä, niin siellä lienee juhannus- ja kesämielikin. Taitaa siis ihminen itse pystyä vaikuttamaan omaan olotilaansa runsaassa määrin. Jos sataa tai asiat eivät ole menneet kaikilta osin halutulla tavalla, ei tämän tarvitse haitata kesäfiilistä. Pään sisään sataa harvalle ja jos sataa, siitä saakin olla harmissaan. Mukavan olon saa vähemmälläkin, mutta ei koskaan mailaa puristamalla eli väkisin.

Poikasena kesäjuhlien odottelu oli kutkuttavaa eli juhlia edelsi kiehtovia ennakko-odotuksia, joskus ylenpalttisiakin. Juhla tuntui juhlalta, mitä voi vieläkin muistella mukavin mielin. Kokemuksen karttuessa moneen kertaan koetut asiat juhlimisineen ovat arkistuneet eikä juhannuksen vietossakaan ole alkuvuosien neitseellistä hurmaa. Mutta silti näin tuhdissa keski-iässä oleva äijä kokee häpeilemätöntä iloa ja jonkinasteista poikamaista riemua kesän ja vapauden koittaessa. Se, että saa kutensakin olla niin kuin lystää, tuntuu pahuksen mukavalta. Ehkä se kertoo siitä, että vielä on matkaa opetella elämään arkea miellyttävämmin. Mutta jatkukoon elämän opettelu hiukan myöhemmin, sillä näin kesällä annetaan palaa vaan.

Kun ei kiirehdi, ei yritä varsinaisesti saavuttaa mitään eikä ota itseään liian vakavasti, seuraa normaalia mukavampi tunnelma. Kokeilkaa, ellette usko. Jos joskus meille jörriköille koittaa auvoisempi aika, niin se on juuri nyt. Juhannuksesta näyttää tulevan kostea ilman alkoholiakin, mutta kuten sanottua, pään ja saunan sisälle ei sada, joten eipä haittaa.

Nautitaan kesästä täyteen mittaan. Annetaan sielun levätä ja tehdään arjesta poikkeavia asioita. Toivotan virkistävää ja mukavaa kesää kaikille.

Blogi jää kesätauolle, palataan asiaan jälleen elokuussa.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail