Olevinaan kriittisenä kehittäjä-pessimistinä sitä tulee kirjoitettua asioiden huonoista puolista. Tämä on tietysti viisasta, mutta vain osittain. Onhan kaikilla asioilla hyvät puolensa ja sanotaan, että oma asenne vaikuttaa paljon siihen, kuinka asioita näet. Nyt näin joulun alla yritän olla positiivinen.

Suomi täytti 100 vuotta ja juhlahumua riitti. Tämä oli minusta kovin positiivista. Tapahtumia oli pitkin vuotta ja monet maat kunnioittivat itsenäisyyspäiväämme valaisemalla merkittäviä rakennuksiaan tai teoksiaan sinivalkoisiksi. Kyllä kelpasi ja näytti hienolta.

Mutta eihän hyvät uutiset siihen jää. Taloutemme on vihdoin päässyt nousu-uralle, joka alkaa hiljalleen näkyä ympärillämme. Olen vuosien varrella kysynyt joukolta ihmisiä mielipidettä siitä, mitkä ovat kolme tärkeintä tekijää ihmisissä ja niiden välisessä kanssakäymisessä. Joka ikinen kerta settiin on kuulunut luottamus. Olen itse samaa mieltä. Suomalaiset ovat suhteellisen luotettavaa sakkia ja kansainvälisesti verrattuna hyvin luotettavia ihmisiä. Meidän on syytä olla tästä ylpeitä ja pitää tavastamme kiinni.

Ehkä edelliseen liittyen olemme onnistuneet rakentamaan yhteiskunnan, joka on käsitykseni mukaan listattu maailman turvallisimmaksi maaksi yrittää. Lisäksi olemme koulutettu kansa, joka on kaikesta narinasta ja vioista huolimatta pitänyt kansalaisten terveydestä erinomaisesti huolta. Nämä ovat jokaisen ihminen elämässä merkittäviä asioista ja sitä myötä meidän kelpaa olla hyvällä tuulella.

Joulu on hyvän tuulen juhla. Nyt on se aika vuodesta, jolloin on syytä viimeistään ajatella lähimmäisiä lämmöllä ja muista heitä ainakin joulutervehdyksellä. Lisäksi toivon, että jouluna itse kukin voi ottaa rennosti ja viettää muutaman päivän hötkyilemättä hyvällä tuulella. Toivon, että lievästi mörököllitkin tervehtivät tuttaviaan ja toivottavat mukavaa joulua. Kyllä lämminhenkinen yhteisöllisyys ja hyvät tavat ovat osa joulua. Niin kuin alussa totesin, on asioilla puolensa ja jouluna on perusteltua ajatella asioiden positiivisia puolia.

Syökää hieman liikaa eli juuri sopivasti ja viettäkää itsenne näköinen joulu. Jos joku teistä tekee jouluna töitä, niin muistakaa, että maailman meno jatkuu joulun jälkeenkin ja että jouluna voi olla töissäkin hyvällä tuulella.

Toivotan kaikille hyvää joulunodotusaikaa ja lopuksi oikein hyvää joulua.

Palataan asiaan tammikussa.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail