Esimerkiksi insinöörit ovat yleensä hyviä matematiikassa ja tämä helpottaa asiakokonaisuuksien ymmärtämistä. Numerot kertovat tekemisestä yksityiskohtaisesti, mutta toisaalta numerot auttavat ymmärtämään asioiden kokoluokkia ja tekemisten vaikutuksia kokonaisuuden sisällä. Kymmenien prosenttien tuottojen nousu tai kustannussäästö voi kuulostaa muhkealta, mutta ei ole sitä, jos prosenttimäärä on laskettu kovin pienestä luvusta. Numerot auttavat mm. tarttumaan sellaisiin asioihin, joilla on oikeasti merkitystä.
Olisi aika metka sellainen tilanne, jossa olisi käytettävissä vain vastuujohtajien puheet. Ajatelkaapa esimerkiksi, että pää- ja valtionvarainministerit puhuisivat ainoastaan suusanallisesti valtiontaloudesta ilman numeroita. Kuinka yksityinen ihminen menettelisi sijoitustilanteessa, jos käytettävissä olisi vain suusanallista aineistoa menneestä ja tulevasta? Ja palkkakin on kiva saada selkeinä euroina eikä pelkkinä lupauksina.
Itse ajattelen kuitenkin niin, että numeroihin on helppo ylitakertua ihan samalla tavalla, kuin selityksiinkin ja tulevaisuuden ruusuiseen maalailuun. Numerot ovat kiistatta keskeisessä roolissa analysoitaessa ja suunniteltaessa johtamista. Mutta numerot ilman taustalla olevaa tekemistä ovat ihan samalla tavalla tyhjiä, kuin tekemisen maalailu ilman numeroita. Olen oppinut, että budjetti on toimintasuunnitelma numeroissa. Tämä tarkoittaa, että tekemisen ja numeroiden välillä tulee olla yhteys. Numeroiden kautta saadaan käsitys aiemmin mainitusta kokonaisuudesta ja tätä kautta toimintasuunnitelman toimia voidaan muuttaa ja tarkentaa.
Pelkkien numeroiden esittäminen saattaa luoda illuusion, että toiminta on suunniteltu ja avattu yksityiskohtaisesti ja hyvin. Näinhän on vain siinä tilanteessa, että numeroiden takana olevaa tekemistä on myös harkittu. Toistan vielä, että sanallinen puhe ilman numeroita sortuu yleishöpinäksi, mutta numerot ilman taustaa ovat sama asia. Numerotkin voidaan ”vetää suoraan hihasta”. Eihän sellaisella ole arvoa johtamisessa.
Johtaminen on ihmisten johtamista. Numerotyö on osa johtamisen suunnittelua, jonka tuloksia käytetään sisältönä johtamisessa. Tätä kai tarkoitetaan, kun puhutaan numeroilla johtamisesta. Mutta haluan kuitenkin korostaa, että yritäpäs johtaa ihmistä pelkillä numeroilla. Että et sitten välitä ihmisten mielipiteistä tai työorientaatiosta, vaan kohkaat niitä numeroita, kun ne ovat niin kovia faktoja.
Täytyy muistaa, että yritysmaailman numeroiden takana on aina erilaisia arvostuksia ja käsityksiä tulevaisuudesta. Ei kai kukaan sentään menneisyyttä johda, vaan johtaminen tapahtuu tässä ja nyt ja tähtää tulevaan. Kukapa meistä tietää tulevasta, joten puhumme silloin muusta kuin faktasta. Kuinka voidaan ajatella, että ihmiset saadaan innostumaan numeroiden pohjalta pelkästään kertomalla ne? Jotta numerojohtaminen saadaan konkreettiseksi, on mietittävä toimintaa numeroiden pohjalta. Numeroilla johtaminen päätyy näin ollen ihan siihen samaan ihmisten ohjaamiseen, kuin kaikki muukin johtaminen. Numerot auttavat johtamisen suunnittelussa, mutta johtaminen tapahtuu ihmisten välillä tekemiseen ohjaten.
Numeroihmiset ovat kokemukseni mukaan analyyttisiä ja fiksuja, mutta eivät stereotyyppisesti ajateltuna erityisen lahjakkaita ihmisten innostamisessa. Voi hyvin olla, että numerosuunnittelun jälkeinen toteutus kannattaa antaa sellaiselle, joka osaa yhdistää numerot ja ihmisten tekemisen. Muuten numerot kolisevat tylysti neuvotteluhuoneiden seinillä ilman riittävää yhteyttä ihmisten arkeen.