Taksiala vapautuu 1.7.2018. Muutos on melkoinen, sillä nyt periaatteessa kuka tahansa saa aloittaa taksitoiminnan. Luvanvaraisuus poistuu alalta. Tämä on siinä mielessä tervetullut uudistus, että nyt sitäkin alaa kohtaa kilpailu, jota ei ennen ollut. Miksi ihmeessä taksiautoilu tulisi olla suojattu ala? Huoli kilpailusta on johtanut alan toimijat kommentoimaan mahdollista harmaan talouden lisääntymistä. Olisikohan kuitenkin niin, että alan yrittäjät ovat enemmän huolissaan omasta taloudestaan? Harmaata taloutta käytetään kilpenä ajaa omaa asiaa. Olisi reilumpaa sanoa asia ääneen.
NHL on maailman kovin kiekkoliiga. Luulisi, että liigassa työskentelevät ihmiset ovat maailman parhaimmistoa alallaan ja ehdottomia ammattilaisia. Tämä on tietysti määrittelykysymys, mutta itselleni ei olisi tullut mieleenkään epäillä joukkueiden muodostajien kykyä tunnistaa parhaat osaajat. Näin ei kuitenkin näytä olevan, sillä liigan 2018 voitosta kamppailee Vegas Golden Knights, joka on koottu muiden joukkueiden hylkäämistä pelaajista. Tämä ei tietysti tarkoita, että VGK:n pelaajien lähtötaso olisi ollut huono, mutta rankkaajien mielestä selvästi huonompi kuin muiden. Tästä kertoo sekin, että VGK:n voittoa alkukaudesta veikanneet ovat saamassa vetonsa takaisin 500 kertaisena eli porukan mahdollisuuksiin ei uskottu. Ei tämä kovin hyvää kuvaa anna joukkueiden muodostamisen ammattitaidoista – mutta virheitä meille kaikille sattuu.
Sote-uudistus näyttää melkoiselta sopalta. Uudistusta yritetään ties monennenko kerran eikä erityisen varmalta näytä. Touhu menee joka kerta poliittiseksi peliksi, joka lopulta on kaatanut aiemmin uudistuksen. Suhmuroinnilla yritetään rakentaa mallia, joka ei perustu parhaaseen järkeen ja sitä myötä järjestelmän toimivuutta aletaan viime hetkessä epäillä laajasti. Näin vaikuttaa käyvän nytkin, mutta melskeessä unohtuu helposti, että sote-kulumme ovat voimakkaassa kasvussa ja että tarve uudistukselle lähti siitä. Kansataloutemme ei kestä kulujen lineaarista kasvua, joten toiminnan järkeistämiselle olisi todella tilaus. Nyt vaikuttaa todella epävarmalta, saadaanko uudistus aikaan ja onko se itse asiassa järkevä.
Kokeneet työntekijät haluavat melko usein katsoa itsensä alan ammattilaisina. Tätä he ydinosaamisessaan ovatkin, mutta eivät kokemukseni mukaan kuitenkaan kaikessa työhönsä liittyvässä. Vuoden liikemieheksi valittu Mika Sutinen kertoo haastattelussa, kuinka ”yrityksissä ei opita virheistä tarpeeksi”. Jaan todellakin tämän näkökulman ja oma kokemukseni sanoo syyksi sen, etteivät suomalaiset halua myöntää omia virheitään. Kukaan ei pidä itseään virheettömänä, mutta virheiden kohtaaminen on silti vaikeaa. Aika erikoinen logiikka eikö? Kokeneet ammattilaiset ovat yllättävän herkkähipiäisiä ja ärsyyntyvät töihinsä puuttumisesta melko helposti. Onko tässä kysymys todellisesta ammattilaisuudesta vaiko sen puutteesta?





